Saopćenja sa sjednica

Održana 39. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

14.2.2024

NASTAVLJA SE PODRŠKA VMBiH: PORAST UVOZA ELEKTRIČNIH VOZILA U BiH

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2024. godine, čime je praktično produžen period važenja ranije odluke donesene  u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH.  

Donošenjem nove odluke do kraja 2024. godine ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15 % na 5 %  za uvoz hibridnih automobila, čime se osiguravaju preduvjeti za masovniji uvoz ovih vozila u BiH i rast prihoda zbog povećanog broja uvezenih vozila.   

Ova mjera je konkretna finansijska podrška građanima te javnom i privatnom sektoru za kupovinu i uvoz ove vrste automobila, smanjenju zagađenja zraka, bolje zaštite okoliša uz podizanje sigurnosti u prometu te otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa i rast ulaganja u električne punionice. Na ovaj način želi se doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena.

Radi se o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Prema podacima Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, u BiH je do oktobra 2023. godine uvezeno 209 električnih vozila, što predstavlja porast za više od  300% u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo njih 69. Hibrida je zaključno s krajem oktobra 2023. godine uvezeno 826, a plug-in hibrida 58, dok je u ovom periodu ukupno 936 ovih vozila  prvi put registrirano u BiH.  

 

VMBiH DONIJELO ODLUKU O PROVOĐENJU FINANSIJSKIH SANKCIJA VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o načinu provođenja ciljanih finansijskih sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda povezanih s finansiranjem terorizma i finansiranjem širenja oružja za masovno uništenje, s tehničkim korekcijama Ureda za zakonodavstvo usvojenim na sjednici.

Donošenjem ove odluke Bosna i Hercegovina u cijelosti ispunjava FATF preporuke te značajno poboljšava efikasnost koju FATF traži u ovom području.

Odlukom, koja je donesena tokom posjete Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL Komitet), Bosna i Hercegovina iskazuje odlučnost za sprečavanje finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje te unapređenja međunarodne saradnje u području sigurnosne politike.

Odlukom se utvrđuje način provođenja ciljanih finansijskih sankcija povezanih s finansiranjem terorizma i širenja oružja za masovno uništenje u skladu s odgovarajućim  rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje za cilj imaju sprečavanje i suzbijanje terorizma i finansiranje terorizma, te sprečavanje, prekidanje i suzbijanje finansiranja širenja oružja za masovno uništenje.

 

AKCIONI PLAN ZA PROVEDBU STRATEGIJE KOMUNICIRANJA O PRISTUPANJU EU

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcioni plan za implementaciju Strategije komuniciranja institucija BiH o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji - od kandidatskog statusa do članstva za 2024. godinu, s korekcijom na sjednici. 

Prethodno je na sjednici usvojena Informacija Direkcije za evropske integracije BiH o pripremi prijedloga ovog akcionog plana na osnovu doprinosa 23 institucije BiH.

Na sjednici je zadužena Direkcija za evropske integracije da uime Vijeća ministara BiH zatraži od njegovih institucija i tijela da se aktivnije uključe u pripremu prijedloga narednog akcionog plana i provedbu tekućeg.  

S ciljem fokusiranja komunikacija na ostvareni napredak u procesu europskih integracija i teme od značaja za javnost u BiH, u Akcioni plan su uvrštene aktivnosti koje su u direktnoj vezi s prioritetima i obavezama koje proističu iz procesa evropskih integracija. Aktivnosti su razvrstane u oblastima izdavaštva, online komunikacija, događaja, takmičenja i istraživanja.

 

SPORAZUM SA SRBIJOM ZA IPA III PROGRAM PREKOGRANIČNE SURADNJE

       

        Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za IPA III Program prekogranične saradnje "Srbija - Bosna i Hercegovina" za period 2021 - 2027. godina.

Cilj Programa je unapređenje dobrosusjedskih odnosa, njegovanje integracije u Evropsku uniju (EU) i promoviranje društveno-ekonomskog razvoja kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative koje doprinose jačanju međusobne saradnje i unapređenju sigurnosti.

Ukupni budžet Programa je 16.223.529,42 eura, od čega se očekuje maksimalan doprinos EU-a u iznosu 14 miliona eura. Za implementaciju ovog programa kontribuciju u vezi s pojedinačnim projektima u iznosu 2.223.529,42 eura snosit će krajnji korisnici projekata,  a u slučaju da se kao korisnik granta pojavi institucija BiH, sredstva domaćeg sufinansiranja bit će planirana u proračunu institucija BiH.

Sporazumom se utvrđuje programska struktura prekogranične saradnje za period 2021 – 2027. godina, organi i njihove odgovornosti u vezi s Programom te sistem upravljanja i kontrole finansijskim sredstvima, programiranje, monitoring i evaluacija.  Ministarstvo finansija i trezora BiH će Prijedlog ovog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika sporazuma predložena je direktorica Direkcije za evropske integracije BiH.

 

PROCES RATIFIKACIJE: BiH U EU PROGRAMU GRAĐANI, JEDNAKOST, PRAVA I VRIJEDNOSTI

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu "Građani, jednakost, prava i vrijednosti" (CERV - Citizens, Equality, Rights and Values) 2021 - 2027. godina, koju je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Sudjelovanje BiH u CERV programu održat će kontinuitet i omogućiti nastavak i jačanje uspostavljene saradnje u okviru ranijeg Programa Evropa za građane te doprinijeti razvijanju novih partnerstva između boanskohercegovačkih i evropskih gradova, koja u prvi plan stavljaju suradnju organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica na kulturnom, sportskom i ekonomskom planu.

 

PODRŠKA JAČANJU ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, dalo je saglasnost mikrokreditnoj fondaciji Mikra za podnošenje kreditne aplikacije Razvojnoj banci Vijeća Evrope za djelomično finansiranje mikrokredita za žene poduzetnice.

Radi se o kreditu u iznosu od 3.000.000 eura za djelomično finansiranje mikrokredita, za žene koje vode poslove uglavnom u ruralnim područjima širom Bosne i Hercegovine, usmjerenih na jačanje ženskog poduzetništva.

Mikrokreditna fondacija, kao zajmoprimac, u potpunosti snosi rizik otplate kredita, rizik finansiranja u ciljnom sektoru i osigurava kreditoru sva potrebna pokrića i garancije za odobrenje kredita.

Obaveza davanja saglasnosti za investicije proističe iz Statuta Razvojne banke Vijeća Evrope i nije vezana za zaduživanje Bosne i Hercegovine niti za izdavanje suverenih državnih garancija.

 

INFORMACIJA O RASPODJELI TEKUĆE REZERVE ZA PERIOD I-IX 2023.

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o raspodjeli korištenja sredstava tekuće rezerve za period I - IX 2023. godine, koju će Ministarstvo finansija i trezora BiH dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru.

U Informaciji se navodi da su ukupno planirana sredstva tekuće rezerve za 2023. godinu iznosila 9.189.000,00 KM, od čega je u prvih devet mjeseci odobreno 4.662.895,00 KM, a realizirano 2.650.576,83 KM.

Najviše sredstava dodijeljeno je kao pomoć Republici Turskoj za saniranje posljedica zemljotresa (milion KM) koji se dogodio u februaru 2023. godine, te u svrhu pomoći Republici Sloveniji u otklanjanju posljedica poplava (500.000,00 KM) u augustu prošle godine.

 

SAVJETODAVNA KOMISIJA ZA DUG

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Rješenje o imenovanju Savjetodavne komisije za dug, u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Uime Vijeća ministara BiH za predsjedavajućeg ove komisije imenovan je ministar finansija i trezora Srđan Amidžić, a za njegovog zamjenika imenovan je  zamjenik ministra finansija i trezora Muhamed Hasanović, dok je za člana imenovana Zakira Muratović, pomoćnica ministra za javni dug, a za zamjenika člana Dragana Lažetić, šefica Odsjeka za plan i analizu vanjskog duga.

U Povjerenstvo su, između ostalih, kao članovi imenovani entitetski ministri finansija Toni Kraljević i Zora Vidović, direktorica Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Janja Geljić te, uime Centralne banke BiH, rukovoditeljica Službe za odnose BiH s međunarodnim finansijskim institucijama Belma Saračević, kao i  zamjenski članovi iz ovih institucija. 

 

SAGLASNOST ZA GLASANJE U BiH

 

 Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je saglasnost zа  organiziranje glasanja državljana Ruske Federacije koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, povodom održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Glasanje je omogućeno  9. 3. 2024. godine u zgradi kompanije „OPTIMA  Grupa" d.o.o. u Banjoj Luci, u  terminu оd  11.00  do 15.00 sati, а  glavno biračko mjesto bit  ćе  otvoreno 17. 3. 2024. godine u prostorijama Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu u terminu od 8:00. do 20:00 sati.

 

IMENOVANJE POLICIJSKOG OFICIRA ZA VEZU MAĐARSKE

 

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova data je saglasnost za imenovanje potpukovnika Istvana Erdosa na dužnost policijskog oficira za vezu Mađarske, sa sjedištem u Skoplju.

 

REALIZACIJA ZAKLJUČKA PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBiH

 

Na sjednici je zaduženo Ministarstvo komunikacija i prometa da pripremi i dostavi Vijeću ministara BiH u roku od 30 dana informaciju o  institucijama koje nisu bile uspješne u implementiranju softverskih rješenja u skladu sa Zaključkom 15. sjednice Predstavničkog  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prethodno će od Ureda za reviziju institucija BiH biti zatražena lista 25 institucija koje nisu bile uspješne u implementiranju softverskih rješenja. 

Vijeće ministara BiH donijelo je ovaj zaključak nakon što je upoznato sa  zaključkom 15. sjednice Predstavničkog  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održane 30. 1. 2024. godine, povodom rasprave o Izvještaju o provedenoj reviziji učinka o temi "Uvođenje softverskih rješenja." 


Link za fotografije:

https://www.flickr.com/photos/vijeceministara/albums/72177720314776010


(kraj)