Saopćenja sa sjednica

Održana 20. redovna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

22.8.2023

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA, S OZNAKOM EI

Vijeće ministara BiH je utvrdilo i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, s oznakom EI, kojom se potvrđuje odgovarajuća usklađenost s regulativom EU-a u oblasti migracija.

Na taj način bit će preuzete četiri uredbe/direktive Evropske unije donesene u periodu od 2016. do 2021. godine u procesu kontinuiranog usklađivanja bh. propisa s pravnom regulativom EU-a, nakon što je BiH još 2015. godine donijela važeći zakon o strancima koji je tada usklađivan s 12 uredbi/direktiva EU-a u području migracija. 

Dopunama zakona želi se i olakšati boravak digitalnih nomada u BiH, a intencija Vijeća ministara BiH je dodatno produžiti njihov boravak u BiH, zbog čega je najavljena mogućnost amandmanskog djelovanja u ovom pravcu.

Izmjenama i dopunama Zakona usklađivanju bh. propisa s uredbama/direktivama EU-a, među ostalim, se odnose na područja izdavanja viza, stalni boravak, privremeni boravak stranaca u BiH na osnovu spajanja porodice, obrazovanja, naučnih istraživanja, učestvovanja u programu razmjene ili obrazovnom projektu, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalificiranih radnika te rada na osnovu plave karte, kao i na osnovu humanitarnih razloga. Istovremeno se izmjenama i dopunama Zakona o strancima  dopunjuju i određene odredbe kako bi se olakšala njihova primjena i otklonile nejasnoće u praksi.

RAZMOTRENI PRIJEDLOZI ZAKONA O SUDOVIMA BiH I O ORGANIZACIJI TRŽIŠTA VINA

Vijeće ministara BiH se nije izjašnjavalo o Prijedlogu zakona o sudovima Bosne i Hercegovine i Prijedlogu zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini,  čije je usvajanje dogovoreno na političkom nivou.

S obzirom na to da su se pojavile određene primjedbe tehničkog nivoa uoči sjednice, dogovoreno je da se  Vijeće ministara BiH o njima izjasni danas ili sutra kako bi se do kraja sedmice ovi prijedlozi zakona uputili Parlamentarnoj skupštini BiH.    

USVOJEN AKCIONI PLAN ZA PREVENCIJU I BORBU PROTIV TERORIZMA

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o usvajanju Akcionog plana za provođenje ranije usvojene Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021. - 2026. godine.

Ministarstvo sigurnosti dužno je provesti aktivnosti za formiranje koordinacionog tijela zа praćenje provođenja Akcionog plana. Provođenje Akcionog plana će se odvijati na svim nivoima vlasti u skladu s ustavnim i zakonskim ovlastima institucija Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

Ovaj plan sadrži aktivnosti koje su u funkciji uspostavljanja efikasnog, koherentnog i održivog mehanizam na svim nivoima vlasti za prevenciju terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi k terorizmu i krivičnih djela počinjenih iz mržnje, a s ciljem razvijanja otpornosti društva na ove izazove.

 DVA MILIONA KM FONDU ZA POVRATAK BiH

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o preraspodjeli dva miliona KM iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u budžet Fonda za povratak Bosne i Hercegovine.

Radi se o preraspodjeli sredstava iz granta "Finansiranje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma,“ a sredstva su namijenjena za realiziranje projekata koje odobri Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica, Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske, Vlada Brčko distrikta BiH i Fond za povratak BiH potpisali su Sporazum o udruživanju i načinu realizacije sredstava za ostvarivanje prava iz Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma u 2023. godini.

DRUGI KRUG GLASANJA

Vijeće ministara BiH izjasnit će se u drugom krugu glasanja o Prijedlogu odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata kojom se produžava zabrana izvoza oblovine iz BiH, nakon što u prvom krugu glasanja nije postignut konsenzus za njezino donošenje. 

KONTROLA OSTATAKA PESTICIDA U I NA HRANI BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG PORIJEKLA

Vijeće ministara BiH je usvojilo Izvještaj o provedenom Programu kontrole ostatka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, koje je provela Agencija za sigurnost hrane BiH u saradnji s nadležnim državnim, entitetskim i inspekcijskim tijelima Brčko distrikta BiH.

U sklopu Programa kontrole (monitoringa) ostataka pesticida u i na proizvodima biljnog i životinjskog porijekla u 2022. godini je provedeno uzorkovanje 16 različitih proizvoda.  Riječ je o jabukama, jagodama, breskvama, vinu od grožđa, zelenoj salati, glavatom kupusu, paradajizu, špinatu, zobi u zrnu, ječmu u zrnu, kravljem mlijeku, svinjskoj masti i hrani za dojenčad i malu djecu, osim početne i prijelazne hrane za dojenčad i prerađene hrane za djecu na bazi žitarica, a uzorkovana su i tri nacionalna proizvoda (kruška, šljiva i mandarina).

Ukupno su uzeta 184 uzoraka, i to: 72 uzorka voća, 45 uzoraka povrća, 22 uzorka žitarica, 24 uzorka hrane životinjskog porijekla i 21 uzorak ostalih kategorija hrane te je na ovim uzorcima provedeno 28.441 laboratorijskih analiza.

Rezultati su pokazali kako 99 uzoraka (53,8 %) nije sadržavalo ostatke pesticida na razini kvantifikacije, dok je njih 80  (43,5 %) sadržavalo ostatke pesticida u/iznad nivoa kvantifikacije, ali u okviru maksimalno dopuštenog nivoa (Maximum Residue Limit, MRL). Tri uzorka (1,6 %) su sadržavala ostatke pesticida iznad MRL-a u granicama mjerne nesigurnosti, ali se uzorci smatraju odgovarajućim, dok su dva uzorka bila neodgovarajuća. To znači da dva od 184 uzeta uzorka ili 1,1 % nisu bila u skladu s važećim propisima BiH.

ZAŠTITITI INTERES BiH NAKON ISTEKA UGOVORA S GAVI-jem

Vijeće ministara je usvojilo Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o realizaciji prava i obaveza po Ugovoru o nabavi vakcina s Globalnom alijansom za vakcine (GLOBAL ALLIANCE FOR VACCINES AND IMUNISATION - GAVI) protiv bolesti COVID-19 zaključenog između Vijeća ministara BiH i GAVI-ja, koji rukovodi Mehanizmom za globalni pristup vakcinama za COVID-19 (COVAX), s korigiranim zaključcima.

Na sjednici su doneseni odgovarajući zaključci u pravcu rada pregovaračkog tima  s ciljem zaštite finansijskih interesa Bosne i Hercegovine tokom pregovora s GAVI-jem o povratu neutrošenih novčanih sredstava, nakon što ugovor istekne 17. 9. 2023. godine.

Prema Izvještaju, GAVI je djelimično izvršio svoje obaveze iz ugovoru koji je zaključen  s Bosnom i Hercegovinom  te je pod njegovim posredstvom isporučeno ukupno 332.640 ili 27 % vakcina od ukupno naručenih 1.232.000 vakcina za COVID-19.

UGOVOR O DRŽAVNOJ GRANICI IZMEĐU BiH I SRBIJE

Vijeće ministara BiH je zadužilo Državnu komisiju za granicu Bosne i Hercegovine da u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH obnovi kontakt s  partnerima iz Republike Srbije i nastavi saradnju na izradi upotpunjenog prijedloga ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. 

Ministarstvo civilnih poslova u tom pravcu stvorit će tehničke preduslove za rad  Državne komisije za granicu BiH.

Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o dosadašnjim aktivnostima u vezi s razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koje će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

Posljednja sjednica Međudržavne diplomatske komisije za državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije održana je 10. 5. 2010. godine. 

Podsjećamo da je polovinom maja 2019. godine potpisan Protokol o utvrđivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, koji je stupio na snagu 2020. godine.

PROVOĐENJE ISTANBULSKE KONVENCIJE

Vijeće ministara BiH je primilo na znanje Preporuke Komiteta potpisnica Instanbulske konvencije Vijeća Evrope o provođenju Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici od strane Bosne i Hercegovine (Istanbulska konvencija). 

Izvještaj o zakonodavnim i drugim mjerama za provođenje odredbi Konvencije Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici za Bosnu i Hercegovinu i Preporuke Komiteta potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Evrope o provedbi ove konvencije u BiH bit će dostavljeni Parlamentarnoj skupštini BiH, u skladu s članom 70. Istanbulske konvencije.

Izvještaj uvažava ostvarene pomake u vezi s postojećim zakonskim i strateškim mjerama koje su provele vlasti BiH, uključujući i provedene aktivnosti u području prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici. Istovremeno su pozitivnim ocijenjene određene inicijative za osiguranje ravnopravnosti spolova, kao i dopune pravnog okvira uvođenjem novih krivičnih djela u ovoj oblasti na entitetskom nivou.

Prema Informaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, GREVIO izvještaj sadrži 19 urgentnih mjera koja zahtijevaju hitno djelovanje vlasti u BiH kako bi se u potpunosti uskladili s odredbama Instanbulske konvencije.

MAPIRANJE ODGOVORA NA GOVOR MRŽNJE U BiH

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice usvojilo prijedlog dokumenta Mapiranje odgovora na govor mržnje u Bosni i Hercegovini, kao sustavni iskorak protiv diskriminacije, netolerancije i suzbijanja govora mržnje u BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će na osnovu prijedloga ovog dokumenta pratiti aktivnosti nadležnih institucija te će do kraja decembra 2024. godine pripremiti cjelovit izvještaj o slobodi govora, slobodi pristupa informacijama i sprečavanju govora mržnje.

Ovaj dokument sačinilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u partnerstvu s Evropskom unijom (EU) i Vijećem Evrope (VE) kroz projekat „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini“. Projekat se implementira u okviru zajedničkog programa EU-a i VE „ Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku II”.

Ovaj dokument daje sveobuhvatan pregled situacije u BiH i postavlja mapu puta i potrebne prioritetne mjere na sustavnom nivou u borbi protiv govora mržnje.

Uz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kao nadležne aktere dokument prepoznaje državne, entitetske i institucije Brčko distrikta BiH, uključujući Instituciju ombudsmana BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, sudove, tužilaštva, ministarstva unutrašnjih poslova i pravde, Regulatornu agencija za komunikacije, Vijeće za štampu i online medije, Centralnu izbornu komisiju BiH, Međureligijsko vijeće BiH, institucije za ravnopravnost spolova, nevladine organizacije, sportska udruženja, medije i međunarodne organizacije.

PROVOĐENJE ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA

Vijeće ministara BiH je u drugom krugu glasanja donijelo Pravilnik o finansiranju istraživanja, razvoja i unapređenja sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini koji je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama predložila Agencija za javne nabavke.

Ovim pravilnikom provodi se Zakon o javnim nabavkama u dijelu koji se odnosi na  obavezu JP NIO Službeni list BiH da najmanje 15 % prihoda, koje ostvari оd objave određenih obavijesti u vezi s javnom nabavkom, uloži u istraživanje i razvoj te unapređenje sistema  javnih nabavki u BiH.

POKRENUTA PROCEDURA ZA IMENOVANJE VIJEĆA RAK-a

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog odluke o osnivanju Ad hoc komisije Parlamentarne skupštine BiH za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, koju će Ministarstvo komunikacija i prometa dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH u proceduru usvajanja.

U sastav šestočlane komisije predloženi su poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Imamović i delegatkinje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš i Snježana Novaković-Bursać. Još tri člana ove komisije imenovana su iz nevladinog sektora, i to Davorka Topić-Stipić (Hrvatsko kulturno društvo Napredak), Goran Krivić (Nevladina organizacija „Sanus“ Prijedor) i Aida Daguda (Centar za promociju civilnog društva).

Komisija objavljuje javni konkurs i nakon provedene procedure utvrđuje listu 14 najuspješnijih kandidata koju dostavlja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Sadašnjem sazivu Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine mandat je istekao krajem 2017. godine.

IMENOVANJA

Vijeće ministara BiH je na osnovu Mišljenja Agencije za državnu službu BiH imenovalo Jovana Šilja za zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, kao prvorangiranog kandidata nakon završene konkursne procedure.  

Istovremeno je u skladu s mišljenjem Agencije za državnu službu BiH za zamjenika direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH imenovana Sanja Bazina Crnokić, kao prvorangirana kandidatkinja u proceduri javnog konkursa.(kraj)

 

7 FOTO GALERIJA