Саопштења са сједница

Одржана 62. ванредна сједница Савјета министара БиХ

31.1.2022

БиХ У ПРОГРАМУ ЕУ „КРЕАТИВНА ЕВРОПА“ ДО 2027. ГОДИНЕ

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства цивилних послова, на ванредној телефонској сједници утврдио је Приједлог споразума између Босне и Херцеговине и Европске уније (ЕУ) о учешћу БиХ у "Креативној Европи", програму ЕУ за културни и креативни сектор, с циљем подршке укључивању бх. културног и креативног  сектора у ЕУ токове културних и креативних индустрија. Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ у даљњу процедуру, а за бх. потписника предложена је министарка цивилних послова.

Нови споразум за период од 2021. до 2027. године представља наставак учешћа Босне и Херцеговине у ЕУ програму Креативна Европа, након што је у претходном циклусу 2014. – 2020. достигнут значајан ниво успјешности.

Споразум ће допринијети јачању односа између Босне и Херцеговине и Европске уније, уз постизање вишег нивоа заједништва са земљама чланицама ЕУ. Истовремено ће чланство у овом програму омогућити креативним  секторима у БиХ  да повећају свој допринос запошљавању и расту.

Улазна карта за учешће у ЕУ програму „Креативна Европа“ за БиХ укупно ће за седам година износити 1.838.000 евра, с тим да за 2021. годину износи 219.000 евра и сукцесивно ће се повећавати до 2027. године када ће износити 356.000 евра. Планирано је да се дио средстава за улазну карту БиХ финансира путем ИПА механизма.  

Програм "Креативна Европа" с укупним буџетом 2,4 милијарде евра за период 2021. - 2027. даје подршку умјетницима, стручњацима у подручју културе и аудиовизуелних дјелатности, те организацијама изведбене и ликовне умјетности, издавачке дјелатности, филма, телевизије, музике, интердисциплинарне умјетности, баштине, као и индустрији видео-игрица.

ЗАЈЕДНИЧКА ПРОДАЈА ОБЈЕКАТА БИВШЕ СФРЈ  У ЊУЈОРКУ И БЕРНУ

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства спољних послова, донио је Одлуку о одобравању заједничке продаје објекта сталне мисије бивше СФРЈ при УН-у у Њујорку, за коју не постоји заинтересованост ниједне државе насљеднице бивше СФР Југославије.

Истовремено је Савјет министара БиХ упознат са одговарајућом информацијом о продаји ове некретнине и Нацртом купопродајног уговора „Residential Contract of Sale“, који је неопходан за завршетак поступка заједничке продаје држава сукцесора.

Заједнички комитет за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ је прихватио купопродајну цијену у износу 50 милиона америчких долара, што је највиша понуда с обзиром на то да је посљедња понуђена цијена износила 42,5 милиона америчких долара, а  вриједност некретнине је раније процијењена на  30 милиона америчких долара.

Удио Босне и Херцеговине је 15% укупног износа, односно 7,5 милиона америчких долара  (12.530.000,00 КМ). Такође, на исти начин ће се извршити и расподјела евентуалних трошкова који ће настати приликом промета некретнине у поступку заједничке продаје Сталне мисије бивше СФРЈ при УН у Њујорку.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства спољних послова, донио је Одлуку о одобравању заједничке продаје објекта амбасаде/резиденције бивше СФРЈ у Берну, након што је упознат са  пратећом информацијом и нацртом купопродајног уговора.

Раније је Заједнички комитет за расподјелу дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ прихватио купопродајну цијену Републике Србије у укупном износу 7,78 милиона швајцарских франака.

Како је Република Србија једна од пет сувласница ове некретнине, 4.706.900,00 швајцарских франака представља откуп сувласничких удјела од остале четири државе (Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Сјеверна Македонија и Република Словенија).

Босни и Херцеговини припада 15% средстава, што је 1.167.000,00 швајцарских франака или око 2,1 милион КМ.

Доношењем ове двије одлуке омогућава се наставак провођења Анекса Б Споразума о питањима сукцесијe и рјешавање питања расподјеле дипломатско-конзуларне имовине бивше СФРЈ.

Средства добијена продајом ових некретнина БиХ ће искористити за куповину нових и реконструкцију постојећих објеката за потребе смјештаја дипломатско-конзуларне мреже Босне и Херцеговине.  (крај)